Az olivaolaj csodálatos hatásai
Az olajfa a mediterrán világ talán legkorábban nemesített gyümölcsfája, melyet időszámításunk előtt 4000 körül kezdtek el termeszteni. A fáról leszedett érett olajbogyót összezúzzák, préselik, majd centrifugálással elválasztják a szilárd részt (törkölyt) a folyékonytól. A következő centrifugálás során elkülönítik az olajat (zsiradékot) a víztől. Az olívaolaj telítetlen zsírsavakban gazdag. Elsősorban olajsavat tartalmaz, amely a benne található összes zsiradék 70%-á teszi ki. Az olívaolaj könnyen emészthető és a kimutatások szerint jótékony hatással van a zsíranyagcserére: anélkül csökkenti a káros koleszterin arányát a vérben, hogy befolyásolná az egészséges HDL-koleszterinfrakciót.
A mediterrán országokban sokkal több olivaolaj fogyasztanak, mint nálunk. A Földközi-tengeri országokban ezért fordulnak elő ritkábban szív- és érrendszeri, ill. rákos megbetegségek, mert az emberek itt több telitetlen zsírsavat fogyasztanak, mint máshol. Pl. Egy átlagos görög évente több mint 20 liter olívaolajat fogyaszt el, míg egy amerikai 2 litert, egy magyar pedig átlagosan 1 litert. Ez óriási különbség! Tekintve, hogy a görögök ugyanolyan nagy dohányosok, mint a magyarok, de nálunk sokkal ritkább a rák előfordulása, mert a sok olivaolaj és olivabogyó, amit elfogyasztanak védi a szervezetüket egy csomó káros, degeneratív elváltozástól.
A súlyos betegségek elkerülése érdekében mindenképpen érdemes naponta fogyasztani ebből a természet adta csodaszerből! Akár salátára locsolva fogyaszthatjuk vagy reggeli teánkba, gyümölcslevünkbe keverhetünk 1 kiskanállal és az eredmény nem marad el! Ez igazán nem nagy ár az egészségünk védelme és fiatalságunk megőrzése érdekében!
A LEGJOBB MINŐSÉG
Kizűrólag "extra szűz" jelzésű olívaolajat használjunk. Ez a besorolás arra utal, hogy az olívaolajat frissen szüretelt olajbogyóból hidegen sajtolták, vegyszerek hozzáadása nélkül. Az olaj enyhe opálosodása nem jelent minőségbeli romlást. Mindig olyat válasszunk, aminek a színe mélyzöld.
Gyógyító hatás: Belsőleg alkalmazva az olívaolaj méregtelenít, védi a májat, serkenti az anyagcserét, javítja az emésztést és csökkenti a koleszterinszintet. De enyhítheti a fájdalmat és a gyulladásokat is. Külsőleg használva ápolja a száraz, repedezett bőrt, a hajat és a körmöket és gyorsítja a sebgyógyulást.
AZ EXTRA SZŰZ OLÍVAOLAJ CSÖKKENTI A RÁK KOCKÁZATÁT
Egyetlen evőkanál oílvaolaj már védelmet nyújthat a rákkal szemben. Egyik összetevője lelassítja a mellrákos tumor növekedését. Új kutatások eredményei szerint tartalmaz egy olyan hatóanyagot, ami gátolja a rákos sejtek növekedéséhez szükséges fehérjéket. Emellett védi a DNS-t a rákos sejtek okozta károsodástól.
AZ EXTRA SZŰZ OLÍVAOLAJ CSÖKKENTI AZ ALZHEIMER-KÓR KOCKÁZATÁT
Egy tanulmány fényt derített rá, hogy az olívaolaj egyik összetevője, az oleochantal időnként kötődik toxikus fehérjékhez és elzárja a hippokampusz szinapszisát. Ez az első jele az Alzheimer-kór kialakulásának és a kór az agynak ezt a részét befolyásolja.
AZ EXTRA SZŰZ OLÍVAOLAJ ERŐSÍTI AZ IMMUNMMUNRENDSZERT ÉS VÉDI A SZÍVET
Mivel tele van antioxidánsokkal, az olívaolaj védi szervezetünket a fertőzésektől. A benne lévő fitofenolok a szívet is óvják és javítják a koleszterinszintet. Egy tanulmányban bebizonyították, hogy akik olívaolajjal főznek, azoknak 41%-kal kisebb az esélyük a stroke-ra. Az olivaolaj segít megelőzni az infarktust is!
AZ EXTRA SZŰZ OLÍVAOLAJ SEGÍT A FOGYÁSBAN
Az olívaolaj késlelteti a velük egy időben fogyasztott táplálékok felszívódásának sebességét, vagyis a glikémiás indexét. Ha tehát étkezés előtt elfogyaszt egy-két evőkanál olívaolajat, akkor elősegíti a súlyvesztést. Az olívaolajban végbemenő oxidáció eredményeként fokozódik a zsírégetés a szervezetben. Ráadásul az olívaolaj étvágycsökkentő hatással is bír. Minél több olívaolajat iszunk, annál többet fogyhatunk. Az olívaolajban található növényi nyálka támogatja az emésztőrendszer egészét.
AZ EXTRA SZŰZ OLÍVAOLAJ SZÉPÍTI A BŐRT
Az értékes olaj hatékonyan alkalmazható külsőleg, egyes bőrproblémák esetén is. Bőrszárazság vagy irritáció esetén az olívaolaj simává és selymessé varázsolja a bőrt. Naponta masszírozzuk be vele a száraz bőrfelületeket és az eredmény lenyügőző lesz!
Repedezett, száraz körmökre is kiváló gyógyírt jelent. Lefekvés előtt mindennap kenjük be körmünket langyos olívaolaj és citromlé keverékével. A folyadékot masszírozzuk a körmökbe és a körömágyba. Éjszakára húzzunk puha kesztyűt. A töredezett körmök a kezelés eredményeként viszanyerik rugalmasságukat, selymessé és ellenállóbbá válnak.